Jak zrobić Ayran?

jak zrobić ayran

Będąc w Turcji nie sposób nie skosztować ayranu. Już pisaliśmy wcześniej o tym, czym jest ayran i możecie to przeczytać w naszym wcześniejszym wpisie. Na potrzeby tego wpisu przybliżymy odrobinę to, czym jest ayran i jak go zrobić w domu. Gdyż jego samodzielne przygotowanie jest bardzo proste. A smak? Cóż tu dużo mówić, jest rewelacyjny.

Czym jest ayran?

Ayran jest popularnym tureckim napojem mlecznym. Doskonale gasi pragnienie. Idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. To niesamowite jak doskonale współgra z kebabem. Kebab i ayran to idealne, kulinarne tureckie połączenie. Ktoś, kto raz spróbuje tego delikatnie słonego tureckiego napoju, będzie już zawsze go poszukiwał. Na szczęście można go bez większego problemu kupić już w Polsce. Ale jeszcze łatwiej, jest go zrobić samodzielnie, gdyż przepis na jego przygotowanie jest bardzo prosty.

Ayran jak zrobić?

Przepisów na przygotowanie tego mlecznego napoju jest sporo. Można wprowadzać własne modyfikacje dodając nowe składniki. Ale jedna rzecz jest niezmienna. Baza, na której robi się Ayran. I jest nią:

  • Jogurt naturalny – im gęstszy tym lepiej. W tym przepisie użyjemy go 400 ml.
  • Woda mineralna, nie musi być gazowana. Może być też woda z kranu. W tym przepisie użyjemy jej rónież 400 ml.
  • Sól, szczypta lub dwie.

Jak pewnie zauważyliście, przepis na ayran można zapisać krócej. Jest to Jogurt i woda w stosunku 1 do 1. I odrobina soli.

Całość umieszczamy w blenderze i miksujemy. Jeżeli ktoś nie ma blendera, można zmiksować całość w np. wysokim rondelku. Można też całość wlać do plastikowej butelki i mocno wstrząsnąć. Chodzi o to, by składniki się połączyły. Prawda, że to prosty przepis?

Wracając do modyfikacji tego napoju. Jeżeli ktoś ma ochotę może dodać:

  • Zmiażdżony ząbek (lub dwa) czosnku.
  • Posiekaną drobno miętę.
  • Otartą skórkę z cytryny, odrobinę – pół łyżeczki wystarczy.
  • Posiekaną drobno natkę pietruszki.

Można dodać wszystkie te dodatki na raz, ale nie jest to obowiązkowe. Można dodać samą miętę, sam czosnek, tylko natkę z pietruszki, otartą skórkę z cytryny. Można te składniki mieszać dowolnie. To my decydujemy, na jaki ayran mamy ochotę. Oczywiście można nic nie dodawać i pić klasyczny. Niektórzy uważają, że właśnie taki jest najlepszy. Co o tym sądzicie?