Wakacje to nie tylko wylegiwanie się na słońcu, pływanie w ciepłym morzu, siedzenie nad basenem, zwiedzanie i imprezowanie do rana. To także czas na to, aby poznać kulinaria danego kraju. Jadąc do Turcji nastawiamy się najczęściej na to, że spróbujemy kebabów. Że będziemy jedli same kebaby. Często też zakładamy, że będą one takie same jak w Polsce. Niestety (albo na szczęście) tak nie jest.
Musicie zapomnieć, że uda się wam zjeść kebaba drobiowego w bułce lub picie z ogromną ilością kapusty i sosem majonezowym. W Turcji to tak nie działa. Tutaj kebab robiony jest z mięsa wołowego lub baraniego, jagnięcego. Lub ewentualnie z mieszaniny tych dwóch mięs. Stosuje się też mięso z kurczaka. Ale lepszy jest kebab jagnięcy.
Różne rodzaje kebabów
Jeżeli myślicie, że jest tylko jeden rodzaj kebaba, to jesteście w błędzie. W Turcji każdy region ma swój kebab, który przygotowywany jest w ściśle określony sposób. Różni się też dodatkami i wyglądem. Podstawą każdego kebaba jest mięso, ale może być one przygotowywane na różne sposoby.
Najlepiej próbować kebaby w miejscach, z których się wywodzą. Można to zrobić podczas zwiedzania Turcji, zwłaszcza podczas wycieczek do Kapadocji czy Pamukkale. Można też znaleźć restauracje i lokanty, które specjalizują się w przygotowywaniu określonych rodzajów kebaba. Jeśli chodzi o rodzaje kebabów, to wymienimy tutaj kilka najbardziej znanych:
- DONER KEBAB – robiony jest z baraniny, wołowiny lub drobiu. Podawany w bułce pide wraz z warzywami i sosem.
- ADANA KEBAB – robiony jest tylko z baraniny lub jagnięciny i podawany na talerzu. Podaje się z jarzynami i kaszą. Jest dobrze doprawiony.
- DURUM KEBAB – robiony jest z każdego rodzaju mięsa. Ma formę szaszłyków. Jest być podawany na talerzu i kładziony na placku zwanym lawasz. Dodatki do tego kebaba to często pieczony pomidor, pieczona papryka i taki sam bakłażan. Pyszne danie.
Oczywiście to nie wszystkie rodzaje kebabów, jakich można spróbować będąc na wakacjach w Turcji. Jednak od czegoś warto zacząć i one doskonale nadają się na początek.